KULTURA / Výstavy

Zámek Vsetín přiblíží historii perníku
Kurátorka výstavy Perníčky, etnografka Muzea regionu Valašsko Milada Fohlerová. 
Autor / zdroj foto: Jiří Koňařík

VSETÍN

Mnoho z nás si nedovede představit správnou adventní atmosféru bez vůně medových perníků. Pokud se chcete dozvědět něco víc o jejich historii, přijďte se podívat na novou výstavu Perníčky, která odstartovala v sobotu 16. listopadu na vsetínském zámku.

První zmínka o perníku u nás pochází z roku 1335. Dnes jde už o vcelku běžné pečivo, až do 18. století to ale bylo luxusní zboží určené pouze pro nejbohatší domácnosti. Jeho hlavní složkou byl totiž tehdy drahý med a ještě dražší dovážené koření, jako pepř (od něj název perník), skořice, kardamon, badyán či anýz.

Perník vyráběli pouze specializovaní řemeslníci, tzv. perníkáři. „Příprava těsta byla nejen zdlouhavá, ale i fyzicky náročná. Těsto se po zadělání nechávalo odležet až sedm měsíců, teprve potom se notně ztvrdlá hmota, která se musela obvykle sekat sekerou, ručně zpracovávala,“ uvedla kurátorka výstavy Perníčky, etnografka Muzea regionu Valašsko Milada Fohlerová.

Perníky a marcipány se až do poloviny 19. století tvarovaly v umně vyřezávaných dřevěných formách rozmanitých motivů. Ty jsou dnes jednou z mála hmotných připomínek perníkářství, které od druhé poloviny 19. století postupně zanikalo jako samostatné řemeslo a začalo splývat s cukrářstvím.

Na výstavě Perníčky si budete moci prohlédnout některé unikátní a historicky cenné formy, zároveň se dozvíte spoustu zajímavostí o historii perníku. K vidění budou ale i současné perníčky zdobené autorkami z regionu nebo světoznámými cukrářkami a cukráři ze SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín,“ vzkázala Fohlerová.

Více informací o výstavě, kterou můžete navštěvovat do 23. února 2020, najdete na webu www.muzeumvalassko.cz.

Autor / zdroj: Jiří Koňařík

Reklama

Aktivní Dítě

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Partneři

Aguglia
Aktivní dítě
Maminčino koření
IP Polná
WWW design
trendhim.cz
Vitakraft
Koyo Bearings Česká republika s.r.o.